martes, 2 de diciembre de 2014

Què tenim entre mans?

Bona tarda companys i companyes!


Després d'haver estat pensant "largo y tendido" sobre com realitzaríem el nostre Projecte, sembla ser que per fi tenim l'oportunitat de veure com va! Molts de vosaltres sabreu que no tinc l'oportunitat de portar-ho a la pràctica (ho vaig dir al fòrum el primer dia d'activitat); per tant, aprofito per donar les gràcies a Mònica Angelet per haver-me ofert treballar conjuntament. Si no fóra per això... Encara estaria amb l'aigua al coll!



No tornaré a repetir el que vam dir a la fitxa-resum, perquè és molt redundant; només esmentaré que, per motius de temps, hem hagut de fer una síntesis de tot allò que volíem treballar (el medi ambient - educació ambiental). Hem decidit centrar-nos en el reciclatge i, sobretot, l'impacte positiu que té vers el medi ambient, vist des d'una perspectiva sistèmica en que tots els factors estan interrelacionats. Per què el reciclatge i no un altre tipus d'aspecte relacionat amb l'educació ambiental?



Com ja sabreu, actualment, hi ha molts programes dedicats al reciclatge en les escoles. A més, els medis de comuniació acostumen a fer campanyes de preservació del medi ambient a través d'aquest, fent que sigui un concepte molt proper als nostres alumnes i que, en certa mesura, coneixen. Ara bé; són capaços de tenir una idea global sobre el mateix? O només saben què és, en què consisteix i la seva utilitat, com aspectes deslligats entre ells? Per què és realment necessari?



Aquest petit Projecte tracta de donar una resposta a tots els dubtes que poden sorgir quan es fa una recerca activa sobre el reciclatge i el medi ambient, així com en les preguntes que poden sorgir en un debat obert. Tot i que tenim el temps en contra nostra, és una idea bonica, útil i, sobretot, molt propera als nostres alumnes. No tractem, per exemple, les deixalles com un concepte aïllat, ni el medi ambient com una aproximació teòrica i insuficient; tractem de fer un veritable model conceptual a través del treball cooperatiu i les TIC, tant per fer recerca activa d'idees, articles, fites... Com per a crear una "base de dades" virtual en forma de Google Docs. A més, tenim el valor afegit que els alumnes tenen edats diferents, fent que la diversitat encara sigui molt més enriquidora!



Ben aviat us deixaré un enllaç a la nostra Wiki per a que tingueu accés directe a tot el que estem fent (i farem!). Ara mateix és un petit guirigall; millor donar un cop d'ull quan estigui més organitzat, net i polit!



Molta sort i, sobretot, molt bona feina!



3 comentarios:

  1. Jordi penso que el medi ambient i el reciclatge són dos temes molt actuals i presents als centres educatius avui dia, per tant segur que podeu desenvolupar un bon projecte.
    Per experiència pròpia, el que considero que és un tema que no està massa lligat a les noves tecnologies de la informació i comunicació, per tant, tinc molt d'interès en conèixer el projecte que la Mònica i tu dureu a terme. Molts ànims i endavant!

    ResponderEliminar
  2. Uuuui Mónica, se'm va passar completament respondre el teu comentari!! Ho sento moltíssim!!

    Com podràs veure en la nova entrada del blog, les TIC han resultat el canal per a que els alumnes siguin agents actius en la construcció del coneixement; hem elegit el reciclatge perquè, com tu dius, és un concepte que està molt present en el panorama escolar actual (així com en els medis de comuniació, per exemple), pel que és una bona forma de partir d'un context proper per part de l'alumnat. Hem tingut certs problemes durant la pràctica (com és obvi, no tot pot sortir perfecte!) però, com a primera aproximació a TOT el que teníem en ment, estem molt satisfets!

    ResponderEliminar
  3. No pateixis! Tenim molta feina... i el temps és el que és... Me n'alegro que estigueu satisfets del projecte que heu dut a terme, ara em miro la nova entrada!

    ResponderEliminar