miércoles, 24 de diciembre de 2014

Avançant en la memòria del Projecte

Bon dia, companys i companyes de Noves Tecnologies!

Sento moltíssim el fet d'haver deixat aquest blog sense entrada durant tant temps, així com no haver estat constant en el fòrum de l'aula. No voldria posar excuses ni res per l'estil, però les meves circumstàncies personals segueixen minvant el temps del que disposo... I aquest mes ha estat molt caòtic. Per això he esperat fins tenir força avançat tant el Projecte (el qual ja em portat a la pràctica completament) així com la Memòria del mateix, per a poder posar cinc cèntims en el meu blog, deixant-vos els enllaços corresponents al final de la mateixa entrada.

martes, 2 de diciembre de 2014

Què tenim entre mans?

Bona tarda companys i companyes!


Després d'haver estat pensant "largo y tendido" sobre com realitzaríem el nostre Projecte, sembla ser que per fi tenim l'oportunitat de veure com va! Molts de vosaltres sabreu que no tinc l'oportunitat de portar-ho a la pràctica (ho vaig dir al fòrum el primer dia d'activitat); per tant, aprofito per donar les gràcies a Mònica Angelet per haver-me ofert treballar conjuntament. Si no fóra per això... Encara estaria amb l'aigua al coll!



No tornaré a repetir el que vam dir a la fitxa-resum, perquè és molt redundant; només esmentaré que, per motius de temps, hem hagut de fer una síntesis de tot allò que volíem treballar (el medi ambient - educació ambiental). Hem decidit centrar-nos en el reciclatge i, sobretot, l'impacte positiu que té vers el medi ambient, vist des d'una perspectiva sistèmica en que tots els factors estan interrelacionats. Per què el reciclatge i no un altre tipus d'aspecte relacionat amb l'educació ambiental?



Com ja sabreu, actualment, hi ha molts programes dedicats al reciclatge en les escoles. A més, els medis de comuniació acostumen a fer campanyes de preservació del medi ambient a través d'aquest, fent que sigui un concepte molt proper als nostres alumnes i que, en certa mesura, coneixen. Ara bé; són capaços de tenir una idea global sobre el mateix? O només saben què és, en què consisteix i la seva utilitat, com aspectes deslligats entre ells? Per què és realment necessari?



Aquest petit Projecte tracta de donar una resposta a tots els dubtes que poden sorgir quan es fa una recerca activa sobre el reciclatge i el medi ambient, així com en les preguntes que poden sorgir en un debat obert. Tot i que tenim el temps en contra nostra, és una idea bonica, útil i, sobretot, molt propera als nostres alumnes. No tractem, per exemple, les deixalles com un concepte aïllat, ni el medi ambient com una aproximació teòrica i insuficient; tractem de fer un veritable model conceptual a través del treball cooperatiu i les TIC, tant per fer recerca activa d'idees, articles, fites... Com per a crear una "base de dades" virtual en forma de Google Docs. A més, tenim el valor afegit que els alumnes tenen edats diferents, fent que la diversitat encara sigui molt més enriquidora!



Ben aviat us deixaré un enllaç a la nostra Wiki per a que tingueu accés directe a tot el que estem fent (i farem!). Ara mateix és un petit guirigall; millor donar un cop d'ull quan estigui més organitzat, net i polit!



Molta sort i, sobretot, molt bona feina!



domingo, 9 de noviembre de 2014

Autoavaluació

Tot i que és part de l'activitat 3, penso que és un requisit indispensable el fet de reflexionar sobre el nostre treball. No només en les PAC; també en l'aula en general. D'aquesta manera podem veure la nostra pròpia evolució, sobretot tenint en compte les primeres idees que ens van sorgir quan vam encetar aquesta assignatura.

Per començar, voldria fer una espècie d'exercici de disculpa en general. Per què? Molt senzill: no ser un usuari asidu al fòrum de l'aula, on molts de nosaltres podem penjar els nostres dubtes, per a que tota la comunitat pugui ajudar-se i, sense adonar-nos, convertir-nos en constructors de coneixements (de la mateixa manera que funciona un fòrum qualsevol, al cap i a la fi!). No ha estat fins aquesta setmana que realment he començat a visitar-ho diariament, veient on i com puc donar un cop de mà i, sobretot, a plantejar-me aspectes en els quals no m'hi havia fixat. Per exemple, la nostra companya Andrea Pérez ha preguntat com fer les entrades del blog més curtes per a no sobrecarregar-ho, fet en el qual no hi havia pensat mai... I utilitzo Blogger des de fa uns quants anys! Ara que he trobat com fer-ho, he pogut compartir-ho amb tots vosaltres (encara que hagi estat a través d'una resposta directa a Andrea) i, a més, el blog queda més compacte, amb una millor visualització del mateix. En síntesi: en aquest punt he fallat bastant. A partir d'ara, m'hi fixaré una mica més!

jueves, 6 de noviembre de 2014

Informe activitat 3

Bona tarda, companys i companyes!

Ara que som a les portes d'encetar el Projecte, és un bon moment per anar clausurant el nostre informe. Tot i que és bastant llarg, penso que era necessari escriure tot el que veureu aquí, ja que cadascuna de les idees rellevants són aquelles que no tenia present al començament de l'assignatura; per això era necessari un marc teòric que posés fonaments en tota la reflexió del mateix text. Aquí el teniu!

Ciència, tecnologia i societat, TIC i Tecnologia Educativa. Informe d'anàlisi

Quan parlem de ciència i tecnologia, de què parlem exactament? A què ens referim? Quina relació tenen? I com es relacionen amb la societat i el context en el qual es desenvolupen? És quelcom relacionat amb allò que entenem com “social”, o són parcel·les de la realitat que actuen segons les seves pròpies normes? Quin impacte tenen en l’educació i en els processos psicopedagògics dels alumnes? Influeixen en les relacions dels agents del sistema educatiu o són una altra eina més com els llibres de text? Permeten noves aplicacions metodològiques o són només un complement? Amb aquesta síntesis es pretén analitzar la relació entre tots aquests conceptes, la seva significativitat en el món actual i l’impacte i l’abast dels mateixos, així com les seves aplicacions educatives i els canvis que comporta un aprenentatge significatiu a través dels recursos TIC.

sábado, 1 de noviembre de 2014

En conclusió...

Bon matí a tothom!

Després d'haver estat treballant en l'informe, m'agradaria fer "cinc cèntims" del contingut del mateix. Tot i que potser seria bona idea posar fragments interrelacionats, penso que avançar les conclusions del mateix és una gran forma d'englobar el seu contingut en pocs paràgrafs. Encara no està al 100%, però ja va ben encaminat! Aquí ho teniu:

Ens trobem amb una realitat que anys enrere no ens haguéssim pogut imaginar. Abans es veia la tecnologia com una eina a remolc dels problemes científics que sorgien arreu del món, fent necessari que qualsevol tipus de recerca necessités un avanç tecnològic per a que aquesta fóra profitosa i pogués desenvolupar-se. Però gràcies a la psicologia, hem pogut veure com ciència i tecnologia no és quelcom jerarquitzat i amb una relació subordinada: ambdues formen (tant alhora com per separat) un camp d’actuació i investigació el qual ens pot servir per resoldre els problemes que tenim, podent crear noves corrents que englobi aquestes idees en diferents perspectives segons les creences dels seus autors o seguidors. Al mateix temps, hem pogut comprovar que allò que (hipotèticament) deshumanitzava, fou un servei que es posava en marxa gràcies al context social. Un “tot” integrat en un sistema, les relacions del qual es veuen pertorbades segons les decisions que es prenguin en qualsevol de les seves parts. Però aquesta relació idíl·lica no és tan perfecta com hi pensem; de la mateixa manera que ciència i tecnologia es relacionen a través de la societat i es formen en contextos socials, aquests mateixos poden donar un ús erroni o inclús perillós de tecnologia i ciència per diversos motius (dels quals es destaquen els econòmics i polítics; farmacèutiques, neocolonització, dependència entre territoris...). Aquestes mals usos de tecnologia i ciència provoquen que sovint es vegin com quelcom deshumanitzant i amb possibilitat de ferir les persones, fins el punt que s’ha plantejat si les NNTT i les TIC no són un entrebanc per les relacions socials.

lunes, 27 de octubre de 2014

Nou mapa conceptual; primera aproximació

Bona tarda companys i companyes!


Ha estat una setmana caòtica, i la dedicació a l'assignatura no ha estat aquella que hagués desitjat. Tot i això, he començat a "trastejar" amb CmapTools per a l'elaboració del nou mapa conceptual i, encara que no estigui acabat (ni molt menys, doncs la TE queda molt penjada, i potser poso una mica més d'ordre), no està de més compartir amb vosaltres una de les primeres proves.



Hi ha grans diferències entre el mapa conceptual que vaig elaborar en la primera activitat i aquest: anteriorment, no vaig tenir en compte el context en el qual es desenvolupa la ciència i/o tecnologia, alhora que no vaig relacionar-ho amb la psicologia. Per què posar la psicologia en un primer plànol, i no la societat si, al cap i a la fi, té una repercusió directa? Bàsicament, pel fet de posar com a tres pilars bàsics els tres conceptes que (considero) estan molt interrealcionats, fins al punt que es troben en un constant equilibri.



Bé, no m'enrotllo més, que encara m'he de posar amb l'informe i amb l'ampliació/modificació del mapa conceptual. Ànims, i bona feina!


 Fes click per veure-ho en grandària original

sábado, 18 de octubre de 2014

Sintetizant...

Seguint amb l'activitat que encara tenim entre mans, és bona hora per a compartir "el montaje del director" de la síntesi del debat. Com podreu apreciar, no és molt més llarga, però he pensat que hi havia reflexions que no hi teníen cabuda dintre de la carpeta del debat. Aquí ho teniu!


L’ús de la tecnologia no és indicador d’una millor i moderna educació. Una bona educació és aquella que s’adapta a les necessitats reals de l’individu i proporciona oportunitats d’experimentació i vivència per tal de donar significat al coneixement. Penso que aquesta frase de Mireia Torras Rey en la carpeta CT_escola és la que més destacaria sobre la gran quantitat d'idees (excel·lents, tot s'ha de dir) que han sorgit en el debat. Per què? Senzill, i concís: de la mateixa manera que és absurd tenir un PC de la NASA per utilitzar el Paint, posar tablets a les aules i esperar que gràcies a això i sense cap tipus de canvi els alumnes adquireixin un millor nivell de competències és utòpic. Sí, penso que les NNTT i les TIC han de ser presents en les aules i són una eina molt eficaç per a que els alumnes tinguin adquireixin una major autonomia i competències relacionades amb la recerca de informació (entre d'altres), però si no hi ha un ús adaptat a les necessitats d'aquests i s'eduquen, tant professors com alumnes, sobre el seu ús, serà una despesa econòmica i de temps totalment innecessària.

jueves, 9 de octubre de 2014

Primeres reflexions

No; no m'he oblidat pas, d'aquest blog!

Sé que no és excusa, però entre el debat, l'anàlisi de tots i cadascun dels articles que ens han facilitat per dur-lo a terme, el visionat dels vídeos, llegir les aportacions dels companys i companyes, estar pendent de les altres assignatures... Parlant només d'àmbit acadèmic! Ja ho diu el refrany, ja, que "no se puede estar en misa y repicando"!

Voldria fer, bàsicament, cinc cèntims del que em passa pel cap després d'haver llegit el primer mòdul i els diversos articles i fer un parell d'aportacions al debat (m'estic mossegant la llengua virtual per no escriure-ho tot de cop... Hem de deixar cert espai temporal entre aportacions!).

Per començar, veure que hi ha certs aspectes de les preguntes prèvies els quals, a tall de reflexió, no són com pensava que eren. Per exemple, el fet de pensar que la tecnologia és neutra, que no està condicionada per cap tipus de factor aliena a ella: FALS! Errada meva en no pensar que neix en un context determinat i que, emprada com a tècnica, tracta de donar resposta a un problema de caire científic. No sempre succeeix així (recordeu l'anècdota del telescopi en l'article de Francisco Javier Tirado y Anna Gálvez sobre comunitats virtuals, cyborgs i xarxes sociotècniques?), però en un primer moment es va veure com una eina a mans de la ciència. Per tant, la relació entre ciència, tecnologia i societat està connectada fins a un punt que penso que és totalment indivisible (seamless web és un bon exemple de l'entramat que hi ha entre elles), fins al punt que hi ha una interdependència en la que l'equilibri d'aquests factors és crucial per a no trencar aquest tipus d"harmonia".

I en l'escola? I en els sistemes polítics?

Això m'ho reservo per quan acabem el debat i la seva síntesi. No voldria avançar-me als fets!

Està sent quelcom molt, molt interessant. Que hem de pencar? Està clar. Però es una tasca que dóna goig!

Ànims, companys, i bona feina!

viernes, 19 de septiembre de 2014

Activitat 1: Mapa conceptual i preguntes de desenvolupament breu

Com ja sabreu, part de l'activitat 1 consta en la realització d'un mapa conceptual i de respondre un seguit de preguntes.

Tot i que he pensat en penjar en aquesta entrada el mapa, penso que és quelcom que anirà evolucionant al llarg del semestre. Per aquest motiu he pensar que podria ser una bona idea fer una pàgina fora de les entrades principals per a tenir-ho més a l'abast. Per tant, si voleu veure el mapa, haureu de fer click aquí. Hi anireu directament!

Les preguntes també són una base en la que recolzar-nos i que ens serviran per veure com canvia el nostre punt de vista o, si més no, com el modifiquem al llarg del semestre. Per tant, en aquest cas, penso que també seria bona idea deixar-les en una pàgina diferent, i fer una comparació al final de tot el camí recorregut. Què us sembla? Penso que pot ser una bona idea! L'enllaç de les preguntes és aquest.


A mesura que anem avançant amb la feina del blog, aquesta entrada quedarà molt per sota. Per aquest motiu, deixo els enllaços permanents dintre d'una casella dels gadgets. Així no és necessari fer recerca d'aquesta entrada!

A partir d'ara les novetats sí que hi aniran a la pàgina principal com si fossin noves entrades, però penso que és bona idea establir una base i no barrejar-ho tot. Què, a la llarga, segur que acaba sent un caos!

No voldria fer-me pesat; doncs, aquí teniu el meu exercici d'avaluació!

Encetem!

Després de dos dies d'organització del semestre, de les primeres passes en totes les assignatures, i de veure tots i cada un dels punts rellevant de l'assignatura per la que s'ha creat aquest blog (Noves tecnologies d'informació i comunicació en educació), ja és bona hora per crear i encetar el blog! Veureu que tinc un nom d'usuari força peculiar; això és degut a que no només utilitzo Blogger per a dur a terme aquesta assignatura, també compto amb un blog personal des de fa força temps sota el psuedònim de Jay Ziedrich. És per aquest motiu que tinc aquesta espècie de nom híbrid!

Comencem amb una assignatura molt bonica que, alhora, ens hi demanarà molt d'esforç. No només en coordinar totes les parts de la meteixa, també haurem d'escoltar, comprendre, reflexionar i, sobretot, respectar en tot moments les opinions de companys i companyes. Ah! I, com és obvi, aprendre sobre el meravellós món de les Noves Tecnologies i les TIC en educació!
Penso que una bona manera d'encetar tot això és que em conegueu una mica millor. Què us sembla si aquí també us deixo les preguntes d'inici que vam posar en el fòrum de l'aula?